Автор: . Следвайте Гласове в Противоракетните системи Пейтриът отдавна се търсят

...
Автор: . Следвайте Гласове в Противоракетните системи Пейтриът отдавна се търсят
Коментари Харесай

Пейтриът в Украйна: Изстрелването на една ракета за $4 милиона по дрон за $50 хиляди е губеща стратегия

Автор:. Следвайте " Гласове " в
Противоракетните системи " Пейтриът "  отдавна се търсят от съдружниците на Съединени американски щати в противоречивите региони на света като щит против падащи ракети. В Европа, Близкия изток и Тихия океан те защищават от евентуални удари от Иран, Сомалия и Северна Корея.

Затова беше извънредно значимо да се означи, че по-рано този месец Съединени американски щати се съгласиха да изпратят ракетна батарея " Пейтриът " в Украйна - украинският президент Володимир Зеленски искаше ракетната система, с цел да укрепи противовъздушната защита на страната си. 
В сряда, 21 декември - денят, в който Зеленски беше на посещаване в Съединени американски щати - държавният секретар Антъни Блинкен публично разгласи отпущането на 1 милиарда $ за Украйна, което за първи път ще включва системата за противовъздушна защита " Пейтриът ", както и спомагателни муниции и съоръжение. 
Системата " Пейтриът " е способна " да смъква крилати ракети, балистични ракети с дребен обхват и самолети със доста по-висок таван от предоставените преди този момент системи за противовъздушна защита ", се споделя в изказването на Блинкен. 

Експертите обаче предизвестяват, че успеваемостта на системата е лимитирана.
Какво съставлява " Пейтриът "?
Това е система за управляеми ракети земя-въздух, която за пръв път е разгърната през 80-те години на предишния век и може да насочва самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обхват.
Всяка батарея Patriot се състои от инсталирана на камион пускова система с осем пускови установки, всяка от които може да побере до четири ракети-прехващачи, наземен радар, контролна станция и генератор. Сухопътните войски оповестиха, че понастоящем разполагат с 16 батальона " Пейтриът ". В отчет на Международния институт за стратегически проучвания от 2018 година се показва, че тези батальони оперират с 50 батареи, които разполагат с повече от 1200 ракети-прехващачи.
Батериите на Съединени американски щати постоянно се разполагат по целия свят. Освен това Patriots се експлоатират или са закупени и от Нидерландия, Германия, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Испания, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар, Румъния, Швеция, Полша и Бахрейн.
Системата " Пейтриът "  е " една от най-широко експлоатираните, надеждни и потвърдени системи за противовъздушна защита ", а потенциалът за противоракетна защита на театъра на военните дейности би могъл да помогне за отбраната на Украйна от балистични ракети, доставяни от Иран, споделя Том Карако, шеф на плана за противоракетна защита в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).
Колко коства " Пейтриът "?
През годините системата и ракетите Patriot са били непрестанно модифицирани. Сегашната ракета-прехващач за системата " Пейтриът "  струва почти 4 млн. $ на изстрел, а пусковите установки костват по към 10 млн. $ всяка, оповестява CSIS в отчета си за противоракетната защита от юли. При тази цена не е рентабилно или оптимално да се използва  " Пейтриът "  за събаряне на надалеч по-малките и фрапантно по-евтини ирански безпилотни самолети, които Русия купува и употребява в Украйна.
" Изстрелването на ракета за 4 милиона $ по дрон за 50 000 $ е губеща тактика ", споделя Марк Канчиан, пенсиониран полковник от запаса на морската пехота и старши консултант в CSIS.
Загриженост по отношение на внедряването му
Една батарея " Пейтриът "  може да се нуждае от 90 военнослужещи, които да я обслужват и поддържат, и в продължение на месеци Съединени американски щати не бяха склонни да дават комплицираната система, защото изпращането на американски сили в Украйна, които да я обслужват, не е алтернатива за администрацията на Байдън.
Съществуваха обаче и опасения, че разполагането на системата ще предизвика Русия или ще сътвори риск изстреляна ракета да попадне на територията на Русия, което може да докара до по-нататъшна ескалация на спора. Според публични лица незабавните молби на украинските водачи и опустошителното разрушение на гражданската инфраструктура на страната, в това число загубата на електричество и отопление през зимата, в последна сметка са преодолели запасите на Съединени американски щати по отношение на доставката на " Пейтриът ".
Ключово затруднение ще бъде образованието. Американските войски ще би трябвало да обучат украинските сили по какъв начин да употребяват и поддържат системата. Военнослужещите от армията, назначени в батальоните " Пейтриът ", минават през интензивно образование, с цел да могат дейно да откриват задачата, да я фиксират с радар и да стрелят.
Съединени американски щати са обучавали украинските войски на други комплицирани оръжейни системи, в това число на високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS. В доста случаи те са съумели да съкратят образованието, като са извели украинските войски на фронта за седмици. Длъжностните лица отхвърлиха да дават детайлности за това какъв брой време ще отнеме образованието на " Патриотите " и къде тъкмо ще се организира то.
Възможности на " Пейтриът "
Украйна е изправена пред редица съветски закани и " Пейтриът "  е добър против някои от тях, само че не е толкоз потребен против други.
Един някогашен върховен боен чиновник, осведомен със системата " Пейтриът ", съобщи, че тя ще бъде ефикасна против балистични ракети с дребен обхват и съставлява мощно обръщение за поддръжката на Съединени американски щати, само че една батерия няма да промени хода на войната.
Служителят, който приказва при изискване за анонимност отбеляза, че една батарея " Пейтриът " има огромен обхват на пукотевица, само че може да покрие единствено стеснен необятен регион. Като образец, " Пейтриът "  могат дейно да защитят дребна военна база, само че не могат да защитят изцяло огромен град като Киев. Те биха могли да обезпечат покритие единствено за част от града.
" Пейтриът "  често се разполагат като батальон, който включва четири батареи. Случаят с Украйна няма да бъде подобен, защото съгласно публични представители тя ще получи една батарея.
" Пейтриът "  разполага с по-мощен радар, който по-добре разпознава задачите от системата С-300 от руската ера, която украинците употребяват, само че тя има ограничавания, споделиха Карако и Канчан.
Въпреки това способността на " Пейтриът "  да насочва някои балистични ракети и самолети би могла да отбрани Киев, в случай че съветският президент Владимир Путин разположи тактическо нуклеарно оръжие. Но това би зависело от метода на доставка на оръжието, сподели Карако. Ако става въпрос за гравитационна бомба, доставена от боен аероплан, системата би могла да насочи самолета; в случай че става въпрос за крилата или балистична ракета с дребен и междинен обхват, тя също би могла да прехваща ракетата, сподели Карако.
Компанията Raytheon, която създава системата " Пейтриът ", твърди, че от 2015 година насам е взела участие в 150 случая на прехващане на балистични ракети. Успеваемостта на " Пейтриът "  обаче неведнъж е била поставяна под въпрос. В отчет на Правителствената работа за отчетност от 1992 година се споделя, че не могат да се намерят доказателства в поддръжка на известията, че системата е постигнала 70% успеваемост против ракети " Скъд " по време на войната в Персийския залив. През 2018 година триумфът на Саудитска Арабия при потреблението на Patriot против ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Йемен, беше подложен под въпрос, когато се появиха видеоклипове, на които се вижда, че системите не работят.
Това е обновена версия на публикация, оповестена в началото на 15 декември 2022 година
 
Източник:
Превод: " Гласове "
 
 
21 Дек 2022203021 Дек 2022100920 Дек 2022413620 Дек 2022375719 Дек 2022571516 Дек 20223208КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202273609 Дек 2022106817 Дек 202296617 Дек 2022268
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР